En av mina kursdeltagare berättade att hon kämpat så länge för att nå ett mål men trots att hon gjorde mycket rätt så nådde hon inte ända fram. Det märkliga, sa hon, var att hon inte kände sig missnöjd. Hon lärde sig mycket på vägen och undrade om jag kunde känna igen mig i det.  Jag berättade att jag i nästan tio år har studerat kinesiska (mandarin). När jag började så var jag övertygad om att jag efter några år skulle prata flytande och där är jag sannerligen inte. Jag hade glömt en viktig sak. När du ska lyckas med lite mer komplicerade mål så gäller tre saker att tänka på:

  1. Du behöver ta reda på vilken kunskap som behövs för att nå ditt mål. 
  2. Fortsätta vara entusiastisk  
  3. Vara uthållig 

Efter tio år är jag fortfarande entusiastisk och uthållig. Men jag hade inte tagit reda på tillräckligt om mitt mål. Jag visste inte att varje ord har fem olika betydelser beroende på hur du betonar stavelserna och att tecknen kan ha upp till elva streck. Jag lägger ner tre timmar i veckan under ungefär 40 veckor per år på mina studier. Det gör sammanlagt 1200 timmar på tio år. Det är inte mycket. Om jag hade tagit reda på mer fakta innan jag började hade jag fått ha en annan strategi. Kom ihåg när du skapar dina strategier, ta reda på vad du behöver för att nå dit du längtar.  Jag känner ändå inte att jag misslyckats. Det är en härlig känsla när personalen på restaurangen i Hongkong inte kan ett enda ord engelska, jag är där med mina döttrar, och jag blir förstådd och vi får alla in den mat vi vill ha. Men framför allt, det är fortfarande roligt att kunna ett nytt ord och att förstå ännu ett tecken. 

Kursdeltagaren och jag är överens; ibland är själva resan lika mycket värd som målet.

Så kom ihåg att uppmärksamma varje framgång du gör på väg till det du längtar efter.