Extra du! -bloggen för dig som vill nå längre …

Uppskatta att du inte är perfekt

Vill du njuta mer?

Jag har alltid mycket som jag längtar efter att uppleva och att uppnå. Men jag märker att när jag fokuserar på det som jag inte har lyckats med så tappar jag kraft och initiativförmåga. När jag istället tänker på de små steg jag ändå tar så blir jag hoppfull, får bättre självförtroende och tar mer initiativ.  Alltså absurt nog så ökar just det förlåtande synsättet chansen att jag så småningom når ända fram. Så det handlar inte om att ge upp men att använda energin på bästa sätt och kunna njuta under tiden.

Att uppskatta det icke-perfekta, det övergående, den ofullständiga skönheten och det personliga ingår i japanernas världsåskådning som de kallar wabi-sabi. Kräv inte perfektion av dig själv.

Låt oss säga att du har en blomrabatt. När du står framför den så ser du en vacker ros och runt den ogräs. Vad fokuserar du på? Kan du stanna upp, se på rosen och njuta eller blir du upptagen av att du inte rensat bort allt ogräs?

När du formulerar ett mål, en önskan att skapa något du längtar efter så betyder det mycket om du under tiden kan visa dig själv uppskattning. Att du uppmärksammar de försök och kanske små framsteg som du ändå kan se.

Innan du somnar på kvällen, fokusera inte på vad du inte hunnit med, utan på vad du faktiskt gjort. Det är lätt att lyssna till den typen av råd, tänka att det ligger nåt klokt i det men för att sen strunta i det. Gör inte det. Tänk, på kvällen, verkligen igenom vad du faktiskt fått gjort under dagen. Det kan gälla allt från att säga något uppskattande till en person som just då behöver  uppmuntran till att ta konkreta steg i riktning mot det mål du har. Ringt ett samtal, skaffat information, skapat en plan …

Du är inte i mål, men på väg och det är vackert så.

Att vara rädd för att misslyckas är det största misslyckandet

Att vara rädd för att misslyckas är det största misstaget du kan göra

Du kanske behöver byta jobb, börja studera, separera, säga nej till något du inte vill, säga ja till något som du verkligen vill.

Det handlar inte om mod att utmana dig själv, det handlar om att stå ut med osäkerhet och rädsla. Jag har varit livrädd många gånger och det som har fått mig att stå ut med rädslan har handlat om lojalitet i vissa fall och överlevnadsinstinkt i andra. När det gäller det som har varit absolut viktigast i mitt liv då har längtan efter att nå det målet varit så starkt att osäkerhet, rädsla eller t.o.m. ångest inte har rått på min längtan.

Du kommer att misslyckas någon eller flera gånger. Ett misslyckande är bara en övning på din väg att lyckas. D.v.s. om du välkomnar dina misslyckanden och ser dem som feedback. Att du reflekterar och ödmjukt tar reda på vad du behöver göra annorlunda nästa gång. Då är misslyckanden ett steg på vägen till att lyckas nå ditt mål.

Du behöver inte vara modig bara erkänna din sårbarhet.

Jag höll mitt beslut hemligt…

Jag höll mitt beslut hemligt…

När du ska ta nya steg i livet är det inte säkert att alla i din omgivning kommer jubla. Hur konstigt det än kan låta så bygger vissa relationer på att vi håller tillbaka varandra, men du kanske inte märker det förrän du möter deras tvivel när du berättar vad du tänker göra. Tvivel kan bli till direkt motstånd. När du vill något nytt, se till att du har åtminstone en person som stöttar dig.

Gör upp en strategi:
De personer som stöttar dig – håll kontakt – ta råd
De som motarbetar dig – prata så lite som möjligt om dina planer.

Undvik de som motarbetar dig, och om du inte kan det, så låt de personerna inte få nåt inflytande över ditt liv. Det är så lätt att falla in i gamla mönster för att få andras gillande.
När jag, för många år sen, fattade ett oerhört riskabelt och viktigt beslut i mitt liv, bestämde jag mig för en strategi. Jag höll min plan hemlig för de personer jag visste vars inställning kunde innebära en risk. De som delade mina värderingar och drömmar tog jag råd och hjälp av.
Det är inte andras normer och värderingar som ska styra ditt liv. Då blir du kvar där någon annan vill att du ska vara.

Höst och det som är viktigt i livet…

Det är äntligen höst och en fantastisk möjlighet att genomföra det du längtar efter. Inga krav på lyckad semester (nu är ju höstlovet avklarat också), tidningarna hetsar inte med bantningsråd för att vara snygg på stranden. Luften är underbart krispigt klar precis som dina tankar. Det är nu du kan koncentrera dig på det som är viktigt i livet.

Tänk så här:

Det finns alltid utrymme att göra något för att nå dit du längtar, oavsett om du vill förändra ditt liv eller putsa på din personliga utveckling:

  • Förbereda dig mentalt
  • ta reda på information du behöver
  • ta ett initiativ
Uppmärksamma varje framgång du gör

Uppmärksamma varje framgång du gör

En av mina kursdeltagare berättade att hon kämpat så länge för att nå ett mål men trots att hon gjorde mycket rätt så nådde hon inte ända fram. Det märkliga, sa hon, var att hon inte kände sig missnöjd. Hon lärde sig mycket på vägen och undrade om jag kunde känna igen mig i det.  Jag berättade att jag i nästan tio år har studerat kinesiska (mandarin). När jag började så var jag övertygad om att jag efter några år skulle prata flytande och där är jag sannerligen inte. Jag hade glömt en viktig sak. När du ska lyckas med lite mer komplicerade mål så gäller tre saker att tänka på:

  1. Du behöver ta reda på vilken kunskap som behövs för att nå ditt mål. 
  2. Fortsätta vara entusiastisk  
  3. Vara uthållig 

Efter tio år är jag fortfarande entusiastisk och uthållig. Men jag hade inte tagit reda på tillräckligt om mitt mål. Jag visste inte att varje ord har fem olika betydelser beroende på hur du betonar stavelserna och att tecknen kan ha upp till elva streck. Jag lägger ner tre timmar i veckan under ungefär 40 veckor per år på mina studier. Det gör sammanlagt 1200 timmar på tio år. Det är inte mycket. Om jag hade tagit reda på mer fakta innan jag började hade jag fått ha en annan strategi. Kom ihåg när du skapar dina strategier, ta reda på vad du behöver för att nå dit du längtar.  Jag känner ändå inte att jag misslyckats. Det är en härlig känsla när personalen på restaurangen i Hongkong inte kan ett enda ord engelska, jag är där med mina döttrar, och jag blir förstådd och vi får alla in den mat vi vill ha. Men framför allt, det är fortfarande roligt att kunna ett nytt ord och att förstå ännu ett tecken. 

Kursdeltagaren och jag är överens; ibland är själva resan lika mycket värd som målet.

Så kom ihåg att uppmärksamma varje framgång du gör på väg till det du längtar efter.

 

Personliga mål och visioner

Personliga mål och visioner

Jag skapar mina mål och visioner av det jag brinner för. Efter mer än trettio års erfarenhet som entreprenör, chef och ledarskapsutvecklare i Sverige och internationellt skapade jag ”5 steg till ett Dreamteam”, en unik ledarskapsmodell där medarbetarna har huvudrollen. I den delar jag med mig av min erfarenhet av hur man gör för att människor ska må bra på jobbet och samtidigt skapa ett bättre resultat. Nu används den över hela landet, i olika organisationer och bland helt olika professioner. För att nå dit har jag följt min längtan men också tydliga strategier.
I webbutbildningen Extra Du! berättar jag hur du kan nå det du längtar efter.

Hej och välkommen! Jag heter Catharina Nasenius och är VD på Vardagens dramatik. I mer än 30 år har jag tillsammans med mitt team inspirerat enskilda människor, team och hela organisationer att våga förändras och utvecklas. Det har inneburit underbara möten med människor i Sverige och internationellt. Att driva ett företag framgångsrikt under så lång tid kräver att jag som person hela tiden tänker framåt. Vågar känna efter vad som är viktigt i livet. Det gäller i jobbet men också privat. På den här bloggen och i webbkursen ”Extra Du! -när du vill nå längre…” delar jag med mig av mina erfarenheter och strategier för att du ska kunna förverkliga det du drömmer om. Oavsett om du längtar efter att förändra ditt liv eller ”bara” vill putsa på din personliga utveckling…


Vill du prenumerera gratis på mitt nyhetsbrev och få inspiration och speciella erbjudanden? Fyll i dina uppgifter. Varmt välkommen!
Vi skickar inte spam och lämnar aldrig ut dina uppgifter.